In Nederland is in september een recordaantal van 8.400 asielaanvragen en nareizende familieleden geregistreerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Maar is het wel een record? Uit de asielregistraties op jaarbasis blijkt een ander beeld.
Ja, het aantal vluchtelingen dat een aanvraag voor asiel doet, neemt toe. Daarin heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gelijk. In september waren er 8.400 aanvragen. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe vluchtelingen, maar ook om herhaal-aanvragen van asielzoekers die eerder werden afgewezen en verleende verblijfsvergunningen aan achtergebleven gezinsleden.
Vergeleken met augustus is het aantal registraties toegenomen met 21 procent. Volgens het CBS is het sinds mei 1999 in een maand niet zo druk geweest. In die maand werden er 5.200 asielverzoeken ingediend, vooral door mensen uit voormalig Joegoslavië. Op maandbasis is er dus inderdaad sprake van een record.
Maar dat is maar de helft van het verhaal. Kijk je naar de historie van het aantal asielaanvragen sinds 1975, toen de statistiek voor het eerst werd bijgehouden, dan blijkt dat de pieken van de vorige decennia nog lang niet gehaald worden. Begin jaren negentig reikte de asieltoeloop nog tot boven de 50.000, en neemt sindsdien gestaag af. Dat komt onder andere door opvang in de regio en strengere regels.
Het aantal asielaanvragen over 2015 (tot en met september) is opgelopen tot ruim 25.000. Daarnaast zijn er bijna 10.000 mensen die hun familieleden achterna zijn gereisd. Dat is meer dan in de voorgaande tien jaren, maar nog steeds minder dan in het piekjaar 1994.
Met nog drie maanden te gaan in 2015 kan het aantal asielaanvragen en nareizende familieleden nog boven dat van 1994 uitkomen. Zeker omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kampt met een achterstand in registraties, vanwege een tekort aan personeel. De registratieachterstand kan volgens staatssecretaris Dijkhoff inmiddels oplopen tot zes maanden.
"Door de grote asielinstroom is er een achterstand ontstaan bij de registratie. Vluchtelingen in de noodopvang worden pas meegeteld zodra ze officieel worden geregistreerd", legt onderzoeker Dick ter Steege uit aan De Telegraaf. "Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat."
De IND werkt met man en macht om de achterstand weg te werken. De laatste maanden is extra personeel ingezet en werkt de IND zeven dagen per week. Daardoor is het aantal registraties in augustus en september waarschijnlijk opgelopen.
Feitelijk gezien heeft het CBS dus gelijk als het spreekt van een recordmaand. Maar het verhaal ligt genuanceerder. En de aantallen van het recordjaar 1994 zijn nog niet bereikt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl